Egel gevonden

egelDe Vogel- en Egelopvang e.o. vangt uit het wild afkomstige dieren op, en verzorgt ze met als doel ze weer terug te plaatsen in de natuur. U kunt bij ons terecht als u in onze regio een hulpbehoevend, gewond of ziek wild dier heeft gevonden.

Bij twijfel kunt u ons altijd bellen voor advies.

 

Egel gevonden! Maar wat nu?

 • Herkennen van een zieke egel:
  – Een egel die onrustig, vaak in rondjes blijft lopen, omvalt of schokkend loopt.
  – Een egel die suffig blijft zitten, ook als hij wordt aangeraakt.
  – Een egel die hoest en/of vieze ogen heeft.
  – Een egel die gestrekt, met dichte ogen blijft liggen.
  NB: al voelt hij koud aan, zolang hij slap is hoeft hij niet dood te zijn.
 • Laat een nest jonge egels met rust. De moeder komt pas terug als u weg bent.
  Handel alleen als u zeker weet dat het nest voorgoed verlaten is!
 • Geef een egel nooit melk te drinken, alleen water.
  De lactose in koemelk geeft ernstige darmklachten bij een egel.

 

jonge-egelsHoe ziet een egel eruit?

Een gezonde, volgroeide egel weegt tussen de 800 en 1200 gram. De snuit en zijn buikje zijn behaard. Zijn rug en kop zijn bedekt met minimaal 6000 stekels en bieden bescherming. De egel kan zich tot een bal oprollen zodat er van kop en poten niets meer is te zien. Met zijn bolle zwarte kraaloogjes ziet de egel slecht. Des te beter kan hij ruiken en horen. In gezonde toestand heeft hij een natte neus. Er is geen verschil in grootte tussen een mannetje en een vrouwtje.

Hoe leeft een egel?

De egel is wakker in de lente, zomer en herfst. In de herfst slaat hij een vetvoorraad op, waardoor hij tijdens zijn winterslaap kan overleven. Als het kouder wordt en er niet voldoende voedsel meer is, zoekt de egel een beschut plekje voor die winterslaap. Onder een heg, een houtstapel, compost- of bladhoop maakt hij een nest van blad, takjes en ander materiaal. Wanneer hij vet genoeg is (laat geboren jonge egels zijn dit vaak pas in december) zoekt hij dit nest op. Zijn hartslag daalt, zijn lichaamstemperatuur zakt tot ±4 ºC. Zodra hij in de lente ontwaakt, begint hij direct flink te eten om zijn geslonken vetvoorraad aan te vullen.

egel-tussen-krantensnippersDe paartijd loopt, afhankelijk van het weer, vanaf mei tot september. De draagtijd is ongeveer 35 dagen. De jongen worden blind en doof geboren. Hun (witte) stekeltjes liggen dan nog in (een door vocht) gezwollen huid. Dit slinkt langzaam, en na een dag zien de stekeltje al zichtbaar. Na drie dagen groeien de grijs-bruine jeugd stekels uit. Na 4 weken mogen de kleintjes met moeder mee op voedsel- en verkenningstocht. Na 6 tot 8 weken verlaat de moeder ze. Om hun overlevingskansen te vergroten blijven jongen blijven vaak bijeen, ook tijdens de winterslaap.

Nuttig voor het milieu

Egels zijn zeer nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten, regenwormen en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit.

DSC_0739Beschermd

Egels ziet men niet dagelijks. Ook dit dier moet wijken voor stadsuitbreiding en wegenaanleg. Daarnaast zijn land- en tuinbouw bestrijdingsmiddelen, water- en bodem verontreiniging oorzaak van ziekte en sterfte onder de egels. En de toename van de verkeer eist steeds meer egel slachtoffers.

Daarom staat de egel nu ook op de lijst van beschermde dieren in de natuurbeschermingswet. Het is dus verboden een egel te verstoren, te doden of mee naar huis te nemen. In Nederland zijn ca. 40 egel asielen waar zieke of gewonde egels en baby-egels kunnen worden gebracht.

Wat u zelf kunt doen voor de egel

 • Maak een egeltrapje in uw tuinvijver of zwembad. Egels kunnen wel zwemmen maar niet klimmen (te steile kanten).
 • Gebruik geen slakkengif in uw tuin. Egel eten slakken en krijgen dit dan ook binnen.
 • Gebruik liever geen ratten- of muizengif. Egels eten zwakke of dode muizen.
 • Zet een egel niet zomaar uit uw tuin. Een vrouwtje kan jongen hebben!
 • Ruim uw tuin in de herfst niet al te goed op, maar laat compost- of bladhopen liggen. Dit is een geschikte overwinterplaats voor de egel.
 • U kunt een egelhuis in uw tuin plaatsen als uw weet dat er egels in de buurt zijn.
 • Verbrand nooit zomaar composthopen zònder te controleren of er een egel tussen is gaan zitten.
 • Zorg dat uw tuin een paar openingen heeft zodat het de egel lukt in en uit uw tuin te komen.
 • Hang netten voor fruitbomen niet tot op de grond. Egels kunnen er in verstrikt raken.
 • Sluit de kelder ruimte, kruip ruimte en andere gaten rondom uw huis af met gaas.
 • Laat geen open vuilniszakken staan. Egels kruipen er graag in en ‘verdwijnen’ zo met de vuilniswagen.
 • Verwijder zwerfafval. Zij hebben een grote aantrekkingskracht op egels. Ze kunnen klem komen te zitten (vb. open blikjes) en heeft hun dood tot gevolg.

Laten we samen eraan werken om dit bijzondere dier in stand te houden!